کارکردن در محیطی که شرایط ایده آل دمایی و رطوبتی را ندارد، بدون شک برای هرکس غیر قابل تحمل است.
راه حل این مشکل استفاده از 3 نوع کلی سیستم های تهویه یعنی؛
- سیستم های تبرید تراکمی
- سیستم های تبرید تبخیری
- و سیستم های تبرید جذبی است.
پیشتر سیستم های تبرید تراکمی را شرح داده و به مزایا و معایب آن پرداخته ایم.
اما سیستم های تهویه تبخیری نیز به دلایلی که درادامه خواهد آمد رواج نسبتا زیادی دارد و در ساختمان ها با انواع کاربری مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه عملکرد
عبور جریان هوا از روی سطوح مرطوب باعث افزایش میزان رطوبت نسبی موجود در هوا میشود افزایش رطوبت تا حدی می تواند عامل کاهش دما در هوا شود.
مثال ساده این سیستم، کولر های آبی هستند که پوشال ها و پد های سلولزی(در طراحی های جدید) پس از مرطوب شدن با روشن شدن فن ، جریان اجباری هوا را ایجاد کرده و به سمت محل مورد نظر هدایت می کنند.
ویژگی های سیستم تبخیری
۱. قیمت تمام شده کمتر
سیستم های تهویه تبخیری به دلیل تفاوت ساختار و نحوه کارکرد دارای اجزای ساده تری هستند.
حذف تجهیزات با قیمت بالا مانند کمپرسور و کول های مسی می تواند باعث ایجاد اختلاف قیمت چشمگیر میان سیستم های تبرید تراکمی و سیستمهای تبخیر شود
۲. سادگی تعمیر و نگهداری
نگهداری و تعمیر سیستم های تبخیری به سرویس های ابتدای فصل و روغن کاری های مورد نیاز در یاتاقان های بادزن دستگاه محدود می شود اما سیستم های تبرید تراکمی به دلیل ساختار پیچیده تر علاوه بر سرویس های فصلی در صورت بروز مشکل نیاز به تعمیرات پرهزینه تر و پیچیده تری دارند.
۳. کیفیت هوای متفاوت
سیستم های تبرید تبخیری به دلیل افزایش رطوبت جهت خنک کردن محیط می توانند در بعضی از کاربرد ها فاقد کیفیت لازم شناخته شوند گرچه در برخی از فعالیت ها مانند پرورش بعضی گیاهان و قارچ ، رطوبت، عامل لازم جهت کشت محصول است و یا در صنایع نساجی رطوبت اثر مثبت در فرایند تولید دارد؛ اما در کاربرد های مسکونی افزایش رطوبت بیش از حد مجاز نمی تواند قابل قبول باشد چون به طور مثال استخوان ها در برابر رطوبت زیاد آسیب پذیر تر می شوند.
۴.محدودیت استفاده
در بعضی نواحی جغرافیایی که به طور طبیعی رطوبت نسبی در طول شبانه روز بالا است امکان استفاده از سیستم تبخیری وجود ندارد زیرا هوا از بخار آب اشباع شده است و دیگر ظرفیت تبخیر بیشتر وجود ندارد پس سیستم تبخیری هیچ تاثیری بر روی هوا نخواهد داشت این شرایط معمولاً در شهرهای کنار دریا به دلیل وجود تبخیر طبیعی، زیاد رخ می دهد و امکان استفاده از این سیستم در این نواحی وجود ندارد اگرچه عکس این قضیه نیز صادق است در شهرهای کویری استفاده از سیستم تبخیری دارای بالاترین راندمان است.
ایرواشر، زنت، کولر آبی از انواع دستگاه هایی هستند که با استفاده از این سیستم کار می کنند.